• White Facebook Icon
  • Teija Sipilä

361. syy - "Ei tarvi auttaa"

#365syyta #blab

365 syytä olla tekemättä businesta - 361. syy

Teema: EGOISTISUUS ja HEIMOLAISUUS"Ei tarvi auttaa, minä osaan kaiken, selviän tästä ihan itse, kuka sinä olet minua neuvomaan..."


361. syy olla tekemättä businesta on yksi aliarvioiduimmista syistä. Tämän syyn vaikutuksesta useissa organisaatioissa jää moni businessmahdollisuus hyödyntämättä.


Tämä "minä itse" -ajattelu on erityisen tyypillistä meille suomalaisille. Meistä yli puolet edustaa sosiaaliselta käyttäytymistyyliltään tunnollista eli C tai määrätietoista D tai näiden yhdistelmää DC tai CD (DiSC) -käyttäytymistyylissään.


Tämän käyttäytymistyylin ihmisillä ei ole mitään tarvetta kuulua joukkoon ja heitä kiinnostavat pääsääntöisesti vain faktat, ei niinkään ihmiset. D ihmisten ajattelua kuvastaa hyvin heidän uskomuksensa että "ainoat myötävirtaan kulkevat kalat ovat kuolleita".


Valtaosassa yrityksissä kuitenkin vajaa puolet ovat niitä joille yhteistyö on tehokkaan toiminnan edellytys. Meistä kaikille, käyttäytymistyylistä huolimatta, sitoutumisen ja uskollisuuden aikaan saava hormoni: seratoniini, edellyttää yhteistyötä, onnistumista ja positiivista palautetta.Useissa yrityksissä missä työntekijät kokevat arvottomuutta tai luottamuspulaa, yksi yhdistävä tekijä on käyttäytymistyyliltä hyvin D ja C voittoinen johto. Kyseinen yritysjohto etsii sitoutumista ja D-ihmiset erityisesti ovat kiinnostuneet tuloksista.


D-ihmiset puolustavat "Ei tarvi auttaa" toimintaansa sillä että:

- tekeävät asian nopeammin itse

- en ehdi odottamaan

- jos teen tämän itse niin saan juuri sellaista mitä haluan

- tekemällä tämän itse, muut voivat keskittyä tekemään parempaa tulosta

- minä osaan tämän itse parhaiten


C-ihmisten perustelut yksin tekemiselle on:

- halu varmistaa että kaikki riskit on huomioitu

- mahdollisuus tehdä asiat omassa tahdissa (rauhassa)


Luottamus ja "Ei tarvi auttaa"

Luottamus nähdään useimmiten toimintana, teet sen minkä lupaat. Se on kuitenkin paljon muutakin: haluatko että me autetaan sinua, haluatko meidän muiden apua, uskotko että meillä muillakin on taito suoriutua tehtävästä, voitko näyttää meille että et osaa ja haluatko meille hyvää. Näistä kaikista ihmisille tulee kokemus arvostuksesta.


"Ei tarvi auttaa" - saa lähellä olevat ihmiset useimmiten kokemaan itsensä arvottomaksi, riippumatta siitä vaikka tekijällä olisi hyvä tahto olla esim. kuormittamatta muita.


En ole koskaan törmännyt sitoutuneeseen, kaikkiin businesmahdollisuuksiin tarttuvaan ihmiseen, joka kärsii arvostuksen puutteesta.

21 views0 comments
  • Facebook Social Icon

Tekniikantie 2

02150, Espoo FINLAND

 

Teija Sipilä, busineksen tekijä

teija.sipila@blab.fi

+358 (0) 40 849 8819

Tarja Hintikka, psykolyytikko

tarja.hintikka@blab.fi

Marika Lankinen, businessmuotoilija

marika.lankinen@blab.fi